SvalsjöFolk

Konserter och en folkmusikfestival 25-26 augusti

Efter regn och rusk och blixt ser vi fram emot sommaren 2023.

SvalsjöFOLK 2023

13 maj

Väsen - Duo

Olov Johansson&Mikael Marin


Kurs med Väsen. 13.00-16.00


Olov och Micke undervisar tillsammans och lär ut några roliga låtar

med arrangemang/stämmor till.

Vi djupdyker i låtarna och arrangemangen tillsammans med kursdeltagarna och funderar t ex över: Hur får man det att svänga tillsammans? Hur spelar man vals så att det verkligen svänger som en vals? Vilket stråkmönster passar bäst till den låten?

Eller något annat jätteviktigt som vi kommer på tillsammans med kursdeltagarna.

Kostnad 350:- fika ingår.

Anmälan: svalsjofolk@helldorff.se


 Konsert.

Väsen - Duo  

Olov Johansson&Mikael Marin

Kl 18.00

Mikael Marin och Olov Johansson har efter 37 års gemensamt spel förfinat sitt sound och sin scennärvaro till den grad att de idag är unika i sitt slag.

Med sitt lekfulla och intima samspel har de närmast en telepatisk kommunikation med varandra och sina instrument.

Musiken är intensiv och full av humor. De skapar sitt alldeles egna musikaliska språk som i sitt utryck är lika modernt som urgammalt.

Med grunden stadigt förankrad i den traditionella uppländska musiken har de alltid tittat nyfiket på nya musikaliska mål.

300:-. Medlemmar i SvalsjöFOLK 200:-

Biljetter:

Betala in

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK

märk med namn och datum för konsert. Vi registrerar er!!!

Vid frågor: svalsjofolk@helldorff.se


https://vasen.se

10 juni Konsert kl 18.00

Bengan Jansson&Per Gudmundsson

 

Per Gudmundson & Bengan Jansson

Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra gjort slag i saken och inlett ett tätt musikaliskt samarbete. Folkmusiken har varit en hörnsten i Bengans musicerandet sedan första mötet med Björn Ståbi 1989, som i Bengans och Björns samarbete med Gunnel Mauritzson i gruppen Nåra. Det var också genom Björn som Bengan och Per kom i kontakt med varandra. Första gången på scen tillsamman var 1990, med Björn. Per har sin musikaliska grund i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. Pers & Bengans musikaliska prägling spänner från jazz, world och klassiskt till Rättviks och Orsamusikens rika källor. Här spelar de utan sidoblickar och agendor med spelmansmusiken i fokus. En musik som de kommit att älska och uttrycka på sitt alldeles egna, personliga vis. 2018 släppte de första plattan som spelmansduo. Den belönades 2019 med en Grammis för bästa folkmusik.


300:-.

Biljetter:

Betala in

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK

märk med namn och datum för konsert. Vi registrerar er!!!

Vid frågor: svalsjofolk@helldorff.se


https://benganjanson.comSebastien Dubé & Torbjörn Näsbom

Konsert

8 juli kl 18.00


Sebastien och Torbjörn träffades i Umeå när dom bägge jobbade på Norrlandsoperan. Torbjörn med djupa rötter i den svenska folkmusiken och Sebastien med ett förflutet inom jazz och den franskkanadensiska folkmusiken förutom att de båda har den klassiska musiken.

Det blev kärlek vid första öronkastet.

Det blev inte så att de lärde varandra. Utan de möttes med de ryggsäckar de burit. Resultatet blev något helt nytt. När de spelar så syns det på dem att dehar väldigt roligt och att det hela tiden rör sig om en ömsesidig kommunikation som alltid är levande och sker i nuet.
Sebastien jobbar som solobasist i Svenska Kammarorkestern i Örebro och turnerar även runt i olika konstellationer. Han gjorde en bejublad konsert i Örsebo i maj 2022 med Stinnerbom,Stinnerbom.

Torbjörn är freelance på heltid med sin nyckelharpa och turnerar runt om i hela världen. 2014 fick han Zorns guldmärke vilket är den finaste utmärkelse man kan få som folkmusiker.


300:-. 

Biljetter: 

Betala in 

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK

märk med namn och datum för konsert. Vi registrerar er!!!

Vid frågor: svalsjofolk@helldorff.se


https://sv-se.facebook.com/SebastienDubeBass/

https://www.facebook.com/people/Torbjörn-Näsbom-Nyckelharpa/100063056928699/

25-26 augusti SvalsjöFOLK - folkmusikfestival

Konserter, spelkurser, danskurser, viskurser

Med bland andra Pelle Björnlert, Johan Hedin, Erik Pekkari, Triakel, Irmelin,

Emma&Daniel Reid, Cecilia&Erika, Ola Bäckström&Per Gudmundsson.

Vi som arrangerar och planerar det hela är Kerstin Ingels Öberg, Stefan Öberg, Örjan Öberg, Anna och Per Helldorff.

Vi har som måtto att arrangera en folkmusikfestival varje år i augusti samt ett antal konserter under året.


Vi är tacksamma om ni vill stödja oss genom att bli medlem i Folkmusikföreningen SvalsjöFOLK

Medlemsavgiften är 150:- och ni får ett medlemserbjudande 13 maj. Medlemsavgiften för 2023 ska vara betald innan 1 april

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK.Vill du kontakta oss är vår mejl svalsjofolk@helldorff.se. SvalsjöFOLK finns på Örsebo södergård som ligger naturskönt vid sjön Svalsjön

16 km från Kisa och 11 km från Malexander i södra Östergötland.Ställ din GPS på Örsebo 1 så hittar du hit


Vi genomför våra arrangemang med stöd av Bilda.


2022 hade vi en förtätad och dynamisk festival

med fantastiska musiker, en lyhörd ljudtekniker Anders Smedenmark och en härlig publik

som kryssade mellan konserter, spel/vistugor, kurser, mat/fikastunder.

Den innehöll också Stora SKRÄLLEN med ljungeldar och eldklot.

Vår ljudtekniker Anders fick en rejäl stöt och for 4 m över golvet och allt blev svart. Musikerna på scenen kände också av stöten.

Otäckt men med fem läkare bland publiken och 112 på linjen och ganska snart sjukvårdare på plats.

Allt gick bra för vår käre ljudtekniker och festivalen fortsatte akustiskt med tre oförglömliga konserter med Lisas, Nordic och Kongero. Isabell Svärdmalms och Helen Erikssons ej att förglömma.  De var alla en lisa för själen efter dramat men åskan fortsatte lysa upp himlavalvet och mullra i fjärran och dansarna dansade in den nya regntunga söndagen.


Vi tackar alla musiker som gästade oss

Mikaell Fall, Lena Jonssons Trio, Rydvall&Mjelva, Josefin och Odjuren, Nordic - Anders Löfberg, Erik Rydvall, Magnus Zetterström, 

Eva Tjörnebo&Viskompaniet, ResaFÖLK, Lisas - Lisa Rydberg&Lisa Långbacka, Tzeitel, Kongero,

Silverspel, Rune Persson, Isabell Svärdmalm&Helen Eriksson, Klintetten,

Erik och Katarina Hammarström, Samuelsson&Öberg, kören Tradida med Marie Länne Persson.


Ett stort tack till Kinda-Ydre Sparbank och Region Östergötland för ett ekonomiskt bidrag. Studieförbundet Bilda för ljudtekniker Anders Smedemark och ljud. Söderbergs spolteknik för fyra välbesökta bajamajor, Coop Kisa som sponsrade med frukt för våra musiker, Malexander byalag med gedigna bockar och bänkar för vår utescen. Anders Gruvaeus för färgglada snitslar och band till vår parkering. Och ett särskilt stort TACK till Marie Gruvaeus, Gunilla Grundström, Kristin och Felicia Grundström, Evy och Örjan Öberg, Tomas vars efternamn vi inte minns, Malin Svärdmalm, alla ni som skötte marktjänst i fik och på parkering. Stig och Helen Eriksson för presentationer.  Och sist men inte minst Samuels glasscafé som försåg alla hungriga festivalbesökare med saftiga burgare och korv.

Några kommentarer om festivalen 2022 från vår facebooksida


Anna Jamieson

Fantastisk festival - stora applåder till organisatörerna som samlat så fantastiska musiker i Svalsjö ! Längtar redan till nästa år! Och smällen - ja den glömmer man inte i första taget men så skönt att det gick bra med Anders trots allt


Lisa Långbacka

Stort tack för en fantastisk festival, varmt och generöst på alla sätt. Vi var alla omskakade av blixtnedslaget tror jag, men så skönt att det gick bra för Anders


Jenny Eriksson

Det var något av det läskigare jag varit med om och vi är så glada att det gick bra ändå. Utöver denna dramatik: tack för en fantastiskt fin festival, så mysigt och fint ordnat, sådana toppartister, så bra och kul dans och superfina dansgolv, så mysigt fik och god mat, och så vacker plats! Och så fint att bada. Inget var dåligt, utom åskan & regnet.

Vi ser redan fram emot nästa år.


Marianne Busk

Tack för Enastående musik, sång och dans, god mat, svalkande badvatten och skrämmande åskväder. Svalsjö Folkmusikfestival


Ann-Katrin Olga Hellner

Så fantastisk helg på alla sätt och vis. Tack alla


Tzeitel

Tack fina Svalsjö FOLK för varmt bemötande från publik, arrangörer och kursdeltagare! Vi var oroliga för att det skulle bli åskväder under vår konsert på lördagseftermiddagen, men det kom först senare på kvällen med ett ordentligt brak. Skönt att det gick bra för alla inblandade trots allt. Definitivt en kväll vi inte glömmer i första taget. Kom ihåg att ta hand om varandra och att vara ödmjuk inför naturens krafterLisas

Vilken dramatik det blev på Svalsjö Folk i lördags med blixtnedslag mitt i festivalen! Ljudteknikern flög flera meter över golvet och strömmen slogs ut. Ambulansen kom och allt gick lyckligtvis bra. Vi genomförde vår konsert akustiskt och i den gamla ladan var stämningen liksom förtätad, vi var alla omskakade och mitt i allt tacksamma över att vara levande, här och nu. Vi körde sedan till Linköping i ett extremt skyfall och en himmel som i täta intervaller lystes upp av blixt på blixt på blixt... Visst är det som om naturen försöker säga oss något..? Låt oss ha det i åtanke när vi går till valurnorna nästa söndag! Tack för en fantastisk liten festival, Per och Anna Helldorff, Kerstin och Stefan Öberg och tack MTA Production.Arne Lindelöf

Med lördagens äventyr i backspegeln så kan vi väl konstatera att lagom med elektricitet är bäst men Svalsjö fungerar med alldeles för mycket ström och även helt utan.

Om man jämför med andra dansarrangemang så blir mitt personliga betyg det allra bästa. Det allra viktigaste för mig är dansgolvet och det är redan vid starten bland det bästa jag provat och Stefan och andra har bra koll på vad de vill åstadkomma. Med mat, fika, parkering och camping riktig nära är det bara att kasta sig in i dans, lyssnade, spelande och för min egen del även mycket pratande (har två års frivillig husarrest utan dans att ta igen, sorry ni som drabbades).

Ser fram mot fortsättningen!

(får bli blixtlås i mössan om vädergudarna ska trilskas)


Calle Hedin

Tack för en supertrevlig festival i år igen


Agneta Hedvall

Ett stort tack till alla er arrangörer för en fantastisk avslutning på sommaren, med så bra musik, dans, kurser och visstugor, underbart mysig miljö och härlig stämning! Vilket ställe och vilken festival ni ordnat! Strålande väder större delen av tiden, dramatisk lördagskväll till trots.

Håller tummarna för tredje gången gillt nästa år för solsken hela helgen!


Miriam Berger

SVALSJÖ FOLK 2022 - ett fint evenemang att minnas. Framför allt genom alla fina konserter, spelstugor, visstugor, kurser, danstillfällen och buskspel! Allt otroligt välplanerat och väl genomfört. Gott att äta, trevliga funktionärer.

OCH SOM EXTRA MINNESVÄRD chockartad effekt - den enorma åskbangen i ljudanläggningen, mörkret, den plötsliga tystnaden.... den skickliga ljudteknikern som kastats på golvet och artisten på scenen som båda fick kraftiga elstötar. Funktionärernas snabba och proffsiga agerande - omhändertagande läkare, informatörer, lokalansvariga som gjorde att alla kunde kände sig trygga. Dubbla dörrar ut mot festivalplatsen och mot campingen öppnades på kort tid för ljus och luft. Min lilla ficklampa gav snabbt ledljus i början till dem som jobbade på scenen. Rutinerade artistbokare och artister och en extra ljud/ljustekniker fixade så att programmet kunde fortsätta. En sansad festivalpublik accepterade självklart chocken och störningarna. Så småningom bänkade vi oss uppskattande för skön akustisk avslutning av festivalprogrammet, till avlägset ackompanjemang av åskmuller. Tack till er alla!