SvalsjöFolk

Tack alla ni som kom och tack alla musiker som höll fantastiska konserter och härliga worksshops.


Tack Gustav Gomer för ljudet under konserterna på Logen

och Per-Johan för ljudet till dansen på Skullen


Vi tackar våra volontärer i byn 

Gunilla, Felicia, Johan, Kristin, Marie, Magnhild, Thomas, Siv

Familjen Hult för ypperliga hamburgare!

Presentatörerna Stig och Helen.


Vi tackar också våra sponsorer

BILDA, Region Östergötland, Hargodlarna,

Kinda kommun.


Hälsar Anna, Kerstin, Per, Stefan

Evy, Örjan

Allspelslåtar till dans på Svalsjö FOLK 2023 lördag 26 aug. kl. 15.20 på Logen


Schottis

Albins favoritschottis  G

Böl Olles schottis


Bingsjö

Nyland mitt D

Nyland nerifrån A


Pols (Röros)

Amerikaturen (Sven Nyhus) D

Steffaleken D


Slängpolska

Polska från Loftahammar G

Polska efter Jonas Börjesson Gm


Jämtland

Polska efter Kristian Oskarsson A

Polska efter Ante Falk D


Bodapolska

Maka e du Britta D


Vals

SvenskAnnas Vals D

Eriksmåla marknadsvals D


Länk att skriva ut!


Program att skriva ut

Fredag

Lördag

Allspelslåtar på Svalsjö FOLK 2023 

Lördag 26 augusti kl 18.10-18.55. Utescenen

 

Sensommarvals av Ivar Hultqvist  D


Hultkläppens A-dur vals   A


Schottis från Hogstad   D


Urburskan efter Peter Eriksson Helgarö  D

 

Kära far och mor ge mej ett par nya skor  Dm


Ydrepolka efter Lasse i Svarven D


Polska från Loftahammar  G


Polska efter Laggarfarfar  (Boda)  A


Pelikan    (Boda)  G


Fanteladda (Finnskogspols)  D


Farmors brudpolska  (Älvdalen)  Dm


Gärdebylåten   D


Äppelbo gånglåt G



Länk att skriva ut!

Noter till Spelstugan med RESAFÖLK

kl 12-12.55

RESAFÖLK -En östgötsk spelmansorkester

som också spelar till dans

Lördag 26 augusti kl 14.25-15.15

Länk att skriva ut

Konserter, Dans, Workshops 

med följande:

Fredag 25/8

Konsert, Spel till dans, Låtkurser

Björnlert, Hedin, Pekkari

Trion med en smittande dansrytm och ett alldeles eget sound. Pelle Björnlerts fioler, Johan Hedins nyckelharpor och Erik Pekkaris durspel eller cittra möts i ett lyhört och intensivt samspel.
Traditionella låtar, mestadels förmedlade av musikanter från Småland och Östergötland, blandas med nya kompositioner.

På konserten kommer det att bjudas på olika stämningar och instrumentröster, på dansgolvet utlovas det bra danssväng med polskan i högsätet.
”Björnlert Hedin Pekkari” var engagerade på premiären av Svalsjö Folk, 2021 och ser nu med glädje fram emot att återigen få besöka festivalen!


Det senaste albumet som trion medverkar på är ”d’amore” (2019),

som innehåller musik komponerad av Pelle Björnlert.


Det franska bolaget Buda Musique gav ut albumet ”Live Concert In Paris” (2012), inspelad under en bejublad konsert arrangerad av ”Théatre de la Ville”. 


Sommaren 2022 gav Pelle Björnlert ut albumet ”Original”.

Innehåller mestadels traditionella sololåtar men även en duo-låt tillsammans med Johan och två tillsammans med Erik.

Spotify 1

Sporify 2

Spotify 3


Låtkurs: Erik Pekkari

Erik Pekkari bjuder på en kort spelkurs där han kommer att lära ut några av de låtar han spelar på durspel. Kursen är öppen för alla instrument och låtarna kommer att läras ut på gehör. Om du spelar tvåradigt durspel är det bra att du har med ett G/C och ett A/D-spel.


Erik Pekkari spelar låtar från framförallt Småland och Östergötland på tvåradigt durspel. Han är riksspelman och har dessutom mottagit Zornmärket i guld. Erik kommer tillsammans med Pelle Björnlert och Johan Hedin även spela konsert och till dans under festivalen.


Lyssna/kika på Erik och ännu mer Erik  


Låtkurs: Johan Hedin

Lär dig några av Johans favoritlåtar! Om du känner på dig att det kommer bli ett överflöd av slängpolskor, ja då har du nog alldeles rätt.

Johan spelar nyckelharpa, men alla melodispelare med relativt god spelvana är välkomna, oavsett instrument.



Fredag 25/8 

Danskurs

Dansa slängpolska med

Karin Hansen & Ellge Jakobsson.

Pelle Björnlert spelar.


Det är vår kärlek till dansen och musiken och just att förmedla glädje och samdans som får oss att undervisa och sprida glädjen vidare till andra. Genom en enkel pedagogisk process i en varm och personlig atmosfär vill vi gärna föra vidare glädjen till er.


Välkommen att dansa med oss!



Karin började dansa 1991 i hemlandet Danmark där Sønderhoning blev hennes favorit. Snart upptäckte hon även att det var roligt att dansa polska och kom i kontakt med svenska dansmiljöer. Ellge började bygga sin nyckelharpa 1978 och lärde sig sedan spela på den. Därifrån blev han även fascinerad av att dansa polskor. Dansen och musiken förde ihop Karin och Ellge år 1993 i Ransäter. En vals i varandras armar och det var svårt att sluta dansa och så har det fortsatt sedan dess.

 

En älsklingsdans är Slängpolska som vi började dansa 1993. 30 års Slängpolskadansande och det är fortfarande första valet av dans eftersom den är en så variabel och personlig dans. År 2000 gick tävlingen Stockholmspolskan av stapeln för att fira Stockholms 750 års födelsedag. Vi vann med motivationen: ”Glädje i dansen och fin samdans”. Sedan dess har vi lett många danskurser och rest mycket som dansinstruktörer.

Fredag 25/8

Konsert och viskurs

Irmelin

Eva Rune, röst
Karin Ericsson Back, röst
Maria Misgeld, röst


Med passion, innerlighet och tätt samstämda röster framför Irmelin sina sånger. En mångfald av uttryck och improvisation ger liv till såväl traditionell folkmusik som nykomponerad. De tre rösterna sträcker sig från den vassaste kulningston till den sprödaste fras. Med rötter i den nordiska folkmusik-traditionen har trion genom åren nyfiket och experimentellt utvecklat ett alldeles eget sound.

Viskurs

Välkommen på viskurs med vokaltrion Irmelin! Kursen är för dig som vill sjunga folkmusik tillsammans med andra och bli inspirerad av genrens typiska stilmedel. Alla deltagare är lika viktiga och tar ett gemensamt ansvar för helheten. Flerstämmiga traditionella visor från Irmelins digra repertoar lärs ut på gehör. Vi arbetar med sväng, klang, berättande och skapar arrangemang tillsammans i stunden.


Irmelins medlemmar har tillsammans en mycket lång erfarenhet av att hålla kurser och workshops både i Sverige och utomlands. Alla tre medlemmar leder varsin kör och har gedigen sång- och pedagogutbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Irmelin

Lördag  26/8

Konsert, låtkurser, spel till dans

                     Erika & Cecilia


De uppländska musikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm kraftfull, känslosam folkmusik med mycket intensitet, där kärleken hela tiden finns som en röd tråd genom låtarna. Musiken bygger på två akustiska instrument (fiol och nyckelharpa) och Erikas och Cecilias röster som kompletterar och berikar varandra, i traditionella låtar såväl som i deras egna nykomponerade material.

Erika och Cecilia har turnerat såväl i Sverige som internationellt och har bl.a. medverkat på flera av Europas största folk- och världsmusikfestivaler.

De är också medlemmar i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Andersson.


"Spelmansduon Erika & Cecilia hör till den strömning som förnyar folkmusiken genom att söka sig bakåt i tiden, mot barock och renässans. Alltid kraftfullt, med bra attack på nya "Allegro Violento" är det norduppländsk idiomet sömlöst sammanflätat med ett arkaiskt uttryck. Som en sommaräng och ett ekande vitkalkat kyrkorum i ett.” (DN 15/12-19)


Kurs med Cecilia Österholm nyckelharpa: Lär dig att improvisera fram en andra-stämma, på nyckelharpa eller annat instrument.


Kurs med Erika Lindgren Liljenstolpe, fiol: Lär dig mer om Bingsjölåtar i Uppland. Vi spelar en eller ett par låtar och pratar om dess särdrag.


Erika&Cecilia

Lördag  26/8

Konsert, låtkurser,spel till dans

Bäckström & Gudmundson

 

Uppvuxna i Dalarnas spelmansmylla har de odla ett tätt och uttrycksfullt samspel sedan 1970-talet. Olika i tonspråk, men gillar att spelprata med varandra!

 

Ola Bäckström, är fiolspelman, starkt rotad i Dalarnas folkmusiktradition, en värsting på orelåtar med flera soloplattor bakom sig.   Men han har också varit en del av den ”våg” som sedan 80-talet utvecklade ensemblespelet i den svenska folkmusiken. Han har bl a spelat med grupper som Den Fule, Swåp och Boot m fl.

  

Per Gudmundson, uppskattad spelman sedan tidigt 70-tal, på egen hand och i konstellationer som Frifot och tillsammans med spelmän som Björn Ståbi och Ola Bäckström. Musikalisk hemtrakt är Rättvik vars rika fioltraditioner utgör grundton i en personlig spelstil som beskrivits som personligt och uttrycksfullt.  Främsta inspiratörer och läromästare har varit spelmän som Paul Bäckström, Blank Anders, Pål Olle, Perols Gudmund och Petters Erik. Även om fiolen har varit huvudinstrumentet har han även kommit att ägna sig åt mer udda instrument. I slutet av 70-talet började han tillsammans med instrumentmakaren Leif Eriksson att arbeta med att rekonstruera Dala-säckpipan. Detta arbete resulterade bl.a. i Svenska fonogrampriset 1984 för skivproduktionen "Per Gudmundson, Säckpipa". Har turnerat i Europa, U.S.A, Japan och Indien och medverkar på ett tjugotal grammofonskivor.

2006 mottog han Zornmärket i guld.

 

Kurs med Ola Bäckstöm

 Kursen kommer att ha fokus på låtspelet i Rättvik/Ore-trakten, en bygd med stor variation i uttryck och stilar. Vi lär känna några olika spelmän och fördjupar oss i repertoar och stilmedel som ger låtarna färg och karaktär. Kursen vänder sig till spelmän med ganska god spelvana.


Kurs med Per Gudmundsson

Kursen kommer att ha fokus på låtspelet i Rättvik/Ore-trakten, en bygd med stor variation i uttryck och stilar. Vi lär känna några olika spelmän och fördjupar oss i repertoar och stilmedel som ger låtarna färg och karaktär. Kursen vänder sig till spelmän med ganska god spelvana.


Lördag 26/8

Prova på att Dansa Ballad med

Marie Länne Persson

I virvlande krokar följs du med in i en bildrik värld. Är du riktigt sugen på Balladdans så kan du gå på Balladfestival 17 -20 augusti vid Ombergs fot.


Lördag 26 augusti

Jonas Jansson

Konsert

Låtkurs

Ticstrafik, Folkmusik och Gitarrtragik Ett musikaliskt självporträtt med en berättelse om att växa upp med tics, Tourettes Syndrom, att bli mobbad och senare i livet hitta sin egen väg genom ljus och mörker med hjälp av musik. "Föreställningen" innehåller personligt berättande, spännande anekdoter, folkmusik på gitarr och en nypa humor.


Jonas Jansson är en östgötsk folkmusikgitarrist med en förkärlek för östgötsk, värmländsk och irländsk folkmusik och spelar också i banden Trio Fri, Fredagstrion och Kongshaug/Jansson Duo.


Välkommen på Låtkurs med Jonas Jansson en kurs som rör sig mellan östgötsk, värmländsk, irländsk och egenskriven folkmusik.  I kursen ingår låtspel samt tips och idéer för bättre samspelvid grupp- och buskspel. Alla instrument är välkomna!


Lördag 26/8

Björn och Edith Ek

Spel till dans.

Låtkurs

Björn & Edit bjuder på en spelkurs där de kommer att lära ut några låtar på durspel. Kursen är öppen för alla instrument och låtarna kommer att läras ut på gehör.Björn & Edit har rötterna i Sörmland och Östergötland men bor nu i Småland och kommer att lära ut låtar från dessa landskap. Tillsammans har de över 30 års erfarenhet av att vara mentorer för spelmän och att vara lärare vid låt- och spelteknikkurser. Björn har Zorns märke i silver (riksspelman) och Edit har Zorns märke i brons. Om du spelar tvåradigt durspel är det bra om du har med ett G/C och ett A/D-spel. Björn och Edit kommer även att spelatill dans under festivalen.

Björn&Edith på youtube

Lördag 26/8

Polskekurs.

Dansa schottis och polska

(Bingsjöpolska)

Helen och Stig Eriksson. 
Vi börjar med schottis och lär oss sedan grunder i polskedans där vi jobbar med samdans, teknik och känsla för musiken.

Stig och Helen har en speciell förmåga att bryta ner danserna och förklara vad de gör på ett tydligt sätt. De kan också se och uttrycka vad du behöver göraför att förbättra din dans. Deras roliga danser, tydliga livliga undervisningsstil ger en oförglömlig härlig upplevelse.


Stig och Helen Eriksson bor i Norrköping, Östergötland. De har båda Stort Silver i polskedans.Båda är medlemmar i folkmusik- och dansgruppen Klintetten. Helen spelar också fiol.


Stig och Helen har undervisat i över trettio år i Sverige, Europa, USA och Japan.

Lördag  26/8

Konsert, solokonsert, spelstuga, viskurs, spel till dans

Triakel  

Emma Härdelin, sång/fiol, Kjell-Erik Eriksson, fiol och Janne Strömstedt, tramporgel.

Triakel har sitt ursprung i ett nyårslöfte. Efter ett gemensamt firande
infriade Kjell-Erik och Janne sitt avtal om att uppträda tillsammans med
tramporgel och fiol i december 1994. Resultatet blev lyckat och en
fortsättning angelägen. Duon förstärktes 1995 av Emma Härdelin på sång och gruppen var därmed komplett. Sedan dess har bandet turnerat land och rike runt och spelat sin musik i ett tjugotal länder. Mest i Europa men också i Japan, Egypten och vid ett flertal tillfällen såväl i USA som Canada.

Triakel spelar visor. Allt ifrån gamla revynummer till psalmer får plats i
gruppens repertoar. Ofta har visorna sitt ursprung i Jämtland eller
Hälsingland som är medlemmarnas hemtrakter. Musiken är lågmäld men laddad och arrangemangen byggs kring Emmas sång som utgör kärnan i ljudbilden. Ett uttryck för medlemmarnas längtan till det akustiska, intima och enkla där samspelet och berättandet är bärande.

Triakel har förutom en CD-singel tillsammans med Benny Andersson spelat in sju egna CD-skivor. Den första släpptes 1998 och den senaste 2019. Gemensamt för samtliga är att de fått ett varmt mottagande av såväl press som publik. De flesta har även getts ut på licens i Tyskland, USA och Japan samt distribuerats i bl.a. England, Ryssland, Holland, Portugal, Slovenien och Sydafrika.

Triakels senaste album, Händelser i Nord (2019), består av Norrländska skillingtryck, visor som är skrivna kring verkliga händelser. Det är berättelser om Jämtländska olyckor, mord i Härjedalen, knivgäng i Hälsingland, postrån i Norrbotten, livsöden i Lappland och en hyllning till Hammerdal.


Solokonsert -Kjell-Erik Eriksson

Spelstuga - Kjell-Erik Eriksson


Viskurs- Emma Härdelin

Vill du utöka din repertoar av folkliga visor med några gobitar ur Emma Härdelins musikskafferi? Då är det här rätt tillfälle! Möt Emma och lär dig några av hennes favoriter med teman från vallvisor, kärlek och skämtvisor. Vi sjunger tillsammans på gehör. Inga förkunskaper krävs.


Triakel

Lördag 26/8

Danskurs

"Danstekniktips"

Med Eva Hansson danspedagog från Karlskoga

På denna kurs övar vi på några viktiga detaljer för att få en ännu skönare dans .

Även personliga tekniktips kan fås .

Spelmän från Klintetten står för musiken

Fredag 25/8

Konsert, Spel till dans, Solokonsert

Daniel & Emma
Daniel och Emma Reid har en unik och djärv folkmusikkarriär. De har varit solister till symfoniorkester i Turkiet, spenderat sex månader på husvagnsturnéer i Europa, fyllt svenska kyrkor med sin unika klang, och förgyllt skolbarns vardag med fartfyllda berättarkonserter. Det unika i deras lilla format är variationsrikedomen och förmågan att beröra. Nu kommer de till Svalsjö Folk med sprudlande lust till musiken och till ett magiskt möte med er!

”Instrumenten söker sig gränslöst in varandras hemligheter och den magi som uppstår blir ett nytt kreativt musikspråk.”- Lira


Solokonsert 

Emma

Emma Reid är en av Sveriges mest eftertraktade spelmän. Hon växte upp i England och började spela fiol vid tre års ålder med sin svenska mor. Hon är utbildad vid Newcastle University och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm,där hon nu är anställd som lektor i fiol. Emma har en djupt personlig spelstil och en förmåga att tala genom fiolen. Hon turnerar i Skandinavien och Storbritannien tillsammans med bl a Ellika Frisell, Daniel Reid, Erik Ronströmoch engelska stråkkvartetten Methera.


Daniel

Emma

25 augusti

Spel till dans med Klintetten

Klintetten är ett fantastiskt med-ryckande "dansband".

Spelar polskor och gammaldans från främst Östergötland men även  från Dalarna,Jämtland, Värmland och Uppland, samt låtar komponerade
av gruppens medlemmar. 

Skullen

Nylagt dansgolv!

Fredag 25/8


Konsert

Josefin och Odjuren - Matte, Liegnell, Josefin Rafelt, Lars Hoffsten

Underhållning på hög nivå i bondkomikens anda.



Fredag 25/8


Irländskt jam- med John Samuelsson och Jonas Jansson


Lördag 26 augusti

Marie Länne Persson – Balladdansens okrönta drottning

 

 I virvlande krokar följs du med in i en bildrik värld.

Bara att hänga på.

Lördag  26/8


RESAFÖLK

        En östgötsk spelmansorkester

Spelstuga och spel till dans


Lördag 26 augusti

Helen Eriksson, Isabell Svärdmalm.

Konsert

Vi är två systrar med förankring i den östgötska folkmusiken. Grunden fick vi i unga år med fiolspelandet till folkdanslaget i Norrköping. Sedan 30 år tillbaka har repertoaren utökats tillsammans med spelvännerna i Klintetten, där Helen också är en erfaren dansare.

I vårt duospel framför vi en mix av låtar på temat Systrar&Vänner&Rötter.

Till en av arrangörernas ära, (Anna H) vill vi också spela den Brudmarsch som hennes farfar, C-G Lindqvist (tillika Spelmansförbundets förste ordf) komponerade till Annas föräldrar, Sigge och Maj-Britt!


Samuelsson&Öberg

Spel till dans

Lördag 26/8

John, Axel och Elias Samuelsson

Konsert med tre bröder

VästkustFOLK

Spel till dans

VästkustFolk är Göteborgs studentspelmanslag. Vi spelar en blandad repertoar med allt från jämtländska polskor, östgötska slängpolskor och danska schottisar, på instrument som fiol, gitarr, dragspel och saxofon.

2022 blev vi världsmästare i studentspelmanslags-VM på Norrköpings folkmusikfestival. Despelar röjigt till dans på Skullen tidig söndagnatt.

Vi som arrangerar och planerar det hela är Kerstin Ingels Öberg, Stefan Öberg, Örjan Öberg, Anna och Per Helldorff.

Vi har som måtto att arrangera en folkmusikfestival varje år i augusti samt ett antal konserter under året.


Vi är tacksamma om ni vill stödja oss genom att bli medlem i Folkmusikföreningen SvalsjöFOLK

Medlemsavgiften är 150:-.Medlemsavgiften för 2023 ska vara betald innan 1 april

till Bankgiro 5698-2614 SvalsjöFOLK eller Swish 1231854785 SvalsjöFOLK.


Tillgänglighet:

Alla Konsertlokalerna är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning förutom Skullen där dansen är.


Vill du kontakta oss är vår mejl svalsjofolk@helldorff.se. SvalsjöFOLK finns på Örsebo södergård som ligger naturskönt vid sjön Svalsjön 16 km från Kisa och 11 km från Malexander i södra Östergötland. Ställ din GPS på Örsebo 1 så hittar du hit


Vi genomför våra arrangemang med stöd av studieförbundet Bilda. Region Östergötland och Kinda kommun