SvalsjöFolk


Svalsjö FOLK 27-28 augusti27 augusti

Konsert och dans

Björnlert,Hedin, Pekkari

Trion med en smittande dansrytm och ett alldeles eget sound. Pelle Björnlerts fioler, Johan Hedins nyckelharpor och Erik Pekkaris cittra eller durspel möts i ett lyhört och intensivt samspel.
”Björnlert Hedin Pekkari” har har profilerat sig med den polskemusik som var högsta mode på 1700- talet, den som idag brukar kallas ”slängpolska”. En annan del av trions repertoar är gammeldansmusik. Traditionella låtar, mestadels förmedlade av musikanter från Småland och Östergötland, blandas med nya kompositioner.

På konserten kommer det att bjudas på olika stämningar och instrumentröster, på dansgolvet utlovas det bra danssväng med polskan i högsätet.

Det senaste albumet som trion medverkar på är ”d’amore” (2019), som innehåller musik komponerad av Pelle Björnlert.https://open.spotify.com/album/73y908IbxDjG3p7uviF448?si=VHphfiBYQ7OPC032bYYPQQ

Det franska bolaget Buda Musique gav ut albumet ”Live Concert In Paris” (2012), inspelad under en bejublad konsert arrangerad av ”Théatre de la Ville”.

https://open.spotify.com/album/6ELOYearQiTe5bmun8FpGe

28 augusti

Konsert

Dag Westling &Esbjörn Hazelius

Dag Westling och Esbjörn Hazelius är internationellt erkända musiker både som sångare och instrumentalister i legendariska musikgruppen Quilty, Eitre och i andra sammanhang.

På gitarr, fiol, five string banjo, cittern, tin whistle och med sång framför duon ett program av irländska och skotska folkvisor med ett stänk av amerikansk old-time.

Den genuina känslan för den irländska musiken får ett mångfacetterat

uttryck i deras instrumentala virtuositet och känslofyllda sång.

27 augusti

Erik Pekkari bjuder på en kort solokonsert med låtar på tvåradigt durspel. Det blir en hel del traditionella låtar, mestadels förmedlade av musikanter från Småland och Östergötland, men också uppblandat med några nya kompositioner.

27 Augusti

Spelstuga

Johan Hedin bjuder in dig till en stunds spel och småprat mitt i sommarnatten. Han har med sig några favoritlåtar som förslag. Förmodligen kan ni en hel del låtar tillsammans, men annars är det bara att haka på i egen takt eller pausa och lyssna. Så välkommen att packa upp ditt instrument och spela en stund!

28 augusti

Workshop med Pelle Björnlert

Pelle kommer att jobba med ett par låtar ur sin stora repertoar med särskild tonvikt på sväng och variation.
Pelle kommer att undervisa med fiol men andra instrument är naturligtvis välkomna. Relativt god spelvana krävs.

Föranmälan

svalsjofolk@helldorff.se


.

28 augusti

Folkliga visor i stämmor och växelsång – sångkurs med Marie Länne Persson

 Folkliga visor som sjungits sedan urminnes tider i Östergötland och Småland, till dans, arbete och på skoj! Vi sjunger dem tillsammans i enkel stämsång och i lekfull växelsång. Ledare är Marie Länne Persson, mångårig folksångerska och musikant,  teatermusiker och medlem i grupper som Sågskära, Blåqvint, Bessman, LännePersson&Siljat och Tellurium. Hon leder folkmusikkören Tradidá och sång- och dansgruppen Slaka Balladforum.

Web: balladsangerskan.wordpress.com


28 augusti

Konsert

Tellurium

En medeltida ballad kan vara så mycket. En sång, en saga, en film i ditt huvud, ett hål i tiden, en berättelse som aldrig slutar hända….

I Tellurium möts de medeltida balladerna, barockens klanger och fria improvisationer.

 

Musikerna är Marie Länne Persson (sång, harpa, gitarr) och Torbjörn Köhl (viola dámore och viola da gamba).

Marie är singer-songfinder med medeltida ballader som specialitet och bakgrund i folkmusikband som Sågskära, Blåqvint och Bessman. Torbjörn är barockmusiker och kapellmästare i Linköpings domkyrka. Han spelar med bl.a. Concerto Copenhagen och Jordi Savall, men har också en bakgrund som basist i olika Linköpingsbaserade punk- och rockband.

28 augusti

Workshop med

Dag Westling&Esbjörn Hazelius


Vi lär ut några irländska låtar dvs några jigs och reels, någon visa kanske. Lite beroende vilka instrument och grad av förkunskap som ni deltagarna har  försöker vi anpassa oss efter önskemål och behov. Vi spelar ju själva fiol, tin whistle (irl flöjt), gitarr, irl bouzouki, sång och 5 string banjo. 

Föranmälan

svalsjofolk@helldorff.se

28 augusti

Konsert

Trio Fri

Trio Fri har gått från frikadell och traditionell, till egen och Fri. Trion består av musiker från olika generationer, med olika erfarenheter och infallsvinklar. Stadigt förankrade i tradition siktar Trio Fri framåt. Tillsammans prövar de att göra nytt av gammalt och att göra nya låtar i gammal tradition. 2018 släppte de plattan Vår kopp te med sydsvensk och egenskriven musik. Uttrycket rör sig från de sorgligaste visor till sprittande schottis. Häng med!

27 augusti

Spelstuga

Lisa Hellsten Reuber

Lisa Hellsten Reuber står stadigt i den östsvenska låtmyllan. Hon har fostrat generationer av unga spelmän i sitt envetna arbete med läger och ÖsUpp.

Ikväll lär hon ut en egen tolkning av fluglortar på papper från tider som flytt.

Välkommen du också!


27 augusti

Viskurs

Ida Hellsten

Kom på en djupgående viskurs med Ida Hellsten, nyexaminerad musiker från KMH! Det kommer läras ut visor från södra Sverige. Det blir också diskussion om hur hon har tolkat arkivnoterna och gjort dem till sina egna, och tips på hur andra kan göra likadant

Lite av vårt program. Mer kommer och med exakta klocktider.

Alla kurser,konserter ingår i festivalpriset.

28 augusti

Solokonsert

Anders Löfberg

Anders Löfberg är en mångsidig multi-instrumentalist och riksspelman med rötterna i den småländska folkmusikmiljön. Anders är en trendsättande cellist, nyskapande kompositör, traditionsbärare på fiol och en uppskattad dansspelman. Han är en hett eftertraktad musiker på den nordiska folkmusikscenen och är känd från kritikerrosade band som Nordic och Majorstuen. Den afton bjuder Anders på pärlor ur sin repertoar på sin cello och sin fiol, både traditionella låtar och egna. Det kanske till och med kommer vokala inslag, vem vet… Välkomna!

28 augusti

Visstuga

Dan Knagg

Dan Knagg är multimusikern som frilansat i över 15 år inom folk- och väldsmusikgenren, i band som; Tarabband, ODE, Alla Fagra, Emilia Amper trio, Nordic Raga mm. Nu bor han i sin hembygd i Blekinge på landet i sin farfars farmors hus. Dessförinnan utbildad sångpedagog och därefter musiker ( slagverk) vid Musikhögskolan i Malmö. Rösten och sången är ett konstant pågående sammelsurium i Dans värld. Ibland är det fint, ibland fult och allt däremellan. Folkliga visor, koraler, lockrop, joddling, arabiska sånger, indisk konakoll och swarras förekommer bla.
Dan älskar rytm- när det svänger! ”Sväng har en tendens att fortplanta sig och bli till en konkret och direkt handlingsplan för hur vi ska kunna vara tillsammans och bygga något lustfyllt ihop”

28 augusti

Konsert

Emilia Amper Trio

Prisbelönade nyckelharpisten, sångerskan och kompositören Emilia Amper får här sällskap av älskade musikerkollegerna Anders Löfberg på cello och Dan Knagg på slagverk. Här bjuds det på både hårdsvängande, vacker och berörande folkmusik när trion med ett stort mått av lekfullhet och virtuositet bjuder på en blandning av svenska tradlåtar och Emilias egna kompositioner.

28 augusti

Solokonsert

Emilia Amper

Med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, det nordiska kompositörspriset NPU-priset, Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, världsmästartitel i nyckelharpa och Zornmärket i silver i bagaget är småländska nyckelharpisten Emilia Amper en av Sveriges mest prisbelönade folkmusiker idag. Hon har spelat på allt från svenska spelmanstämmelogar till konserthus i Kina, Brasilien, Hongkong och Iran, allt från namibiska öknen, kanadensiska världsmusikfestivaler, norska fyrar, tyska baletter och jazzklubbar på Manhattan. I sin solokonsert bjuder hon på en resa genom den svenska folkmusikskatten, med favoriter från tex Småland och Dalarna, egna kompositioner och berättelser om låtarna och livet som musiker.


28 augusti

Solokonsert

Jonas Jansson

Ticstrafik, Folkmusik och Gitarrtragik är ett musikaliskt självporträtt med en berättelse om att växa upp med tics, Tourettes Syndrom, att bli mobbad och senare i livet hitta sin egen väg genom ljus och mörker med hjälp av musik.

27 augusti

Spel till dans Olle och Birgitta Moraeus


Spelstuga/kurs Olle Moraeus

I min spelstuga kommer vi att spela låtar från siljanstrakten och ev. någon låt från Rörostrakterna.

Det kanske även blir utlärning av någon enkel Orsalåt. Vi samtalar och diskuterar kring låtar och dialekter.

28 augusti

Visstuga med Monica och Henrik Schön

Välkommen på visstuga! Sjung med, bara lyssna eller sjung din medhavda folkvisa. Kommer du bara ihåg en radav en visa? Någon annan kanske kan hela!

27 augusti

Erik och Katarina Hammarström

Prova på att dansa slängplolska på fläck, den äldre formen av polskedans som dansades på 1700-talet. Det blir genomgång av steg, rytm och grundform av dansen. Dansledare Katarina Hammarström, spelman Eric Hammarström.

Katarina Hammarström är uppvuxen med folkmusiken i sång, spel och dans, och inte minst med slängpolskan på fläck. Hon spelar även cittra och har gått på Malungs folkhögskola. Eric Hammarström är riksspelman på östgötatradition på fiol och har sysslat med slängpolskespel och -dans sedan 1980-talet. De har gjort uppskattade kurser och framträdanden i 25 år, med de sydöstsvenska traditionerna i fokus.

28 augusti

Konsert

Hans och Viktoria Norberg bjuder på

blandad repertoar från deskandinaviska länderna. I samspel

på fiol och dragspel har de funnit

låtar som de gärna delar

med sig av. De vill särskilt hitta ett

utförande som blir bra till dans

men också ger god variation och

inbjuder till en skön stund av

lyssnade. Rejländer och polska

är den typ av låtar som mest

blir del av låtvalet och ett särskilt

intresse för låtar från vårt grannland

Danmark kan ju också skönjas.

27 augusti

Spelstuga John Samuelsson

Jag har spelat irländsk musik i över 10 år och har varit session ledare i Linköping i flera år.

På låtstugan lär jag ut ett par

irländska jigs och reels eller kanske en polka

28 augusti

Solokonsert

Malin Svärdmalm

Tack vare sina folkmusicerande och drivna föräldrar fick Malin Svärdmalm tidigt inblick i den varma gemenskap och glädje till musik och dans som folkmusiken medförde. Barndomen led ingen brist på inspiration. Otaliga sena kvällar spenderades i vibrerande logar, lyssnandes till samspelta förebilder med oändliga kombinationer av olika instrument, genreinslag och skapande. Malin har nu utbildat sig inom både modernt låtknåpande och arrangering och hämtar numera många influenser från det amerikanska country-soundet. Det blir en konsert med fokus på hennes egenskrivna material och till detta tar hon med sig sin gitarr, fiol och röst. Med nästan uteslutande erfarenhet i spelmanslag, orkestrar, körer och bandmiljöer kliver nu Malin ödmjukt upp på logens scen som solist, men såklart inte utan en och annan gäst. Hon menar att det är ju i stämharmoniken magin händer på riktigt.

28 augusti

Spelstuga med Christer Samuelsson.

Låtar från Sommabygden".

28 augusti

Konsert

Helen Eriksson & Isabell Svärdmalm

Som tvillingsystrar har vi följts åt i fiolspelet sedan vi började spela folkmusik i 15-årsåldern.
I Hemgårdens folkdanslag fick vi "stå bredvid" och lära av 70-talets spelmansprofiler i Norrköping, Gunnar Bergström och Bengt Carlsson.
Här lades grunden till att spela till dans.
Sedan 1992 är vi medlemmar i Klintetten, där vi tillsammans med gruppen blandar konsertspel med dans.
Helen (med make Stig) har i många år instruerat folklig dans runt om i världen, såsom i USA, Japan, och Europa.
Isabell har tidigare undervisat i fiolspel på kulturskola och folkmusikläger, och är sedan 2015 spelledare för spelmanslaget Folklekarne, i Norrköping.
Helen spelar oftast melodin, medan Isabells styrka i låtspelet är att följa melodin med täta andrastämmor.
På vår konsert blir det en blandning av östgötalåtar och Helens egna kompositioner. 
Välkomna!

 

27 augusti 

Konsert 

Matte Liegnell och Lars Hoffsten

En oförutsägbar konsert med durspel och trummor. Allt kan hända med dessa musikaliska och verbala entertainers.

28 augusti

Spelstuga 

Henrik Hummel Schön

Vi spelar låtar tillsammans.

Alla får ta upp låtar som man tror att de andra kan. Som ett buskspel alltså, fast alla kan vara säkra på att de är välkomna att spela med.28 augusti

Spelstuga. Dans/konsert

RESAFÖLK - är ett spelmnskollektiv i Kinda. Alla som spelat ett akustiskt instrument några år och behärskar grund-läggande notläsning är välkomna. Repertoaren är blandad dans-musik, allt från tyska tangos och Texasvalser till schottis och polka.

På spelstugan lär vi ut några låtar ur repertoaren

Välkomna!


Välkommen till SvalsjöFOLK

27-28 augusti

på Örsebo Södergård

Svalsjö

mellan Kisa och Malexander i södra Östergötland.


Bokade grupper och spelfolk är

Pelle Björnlert, Erik Pekkari och Johan Hedin

Dag Westling och Esbjörn Hazelius

Emilia Amper Trio

Klintetten,

Trio Fri

Tellerium

RESAFÖLK

Marie Länne Persson,

Olle och Birgitta Moraeus,

Christer Samuelsson, 

Katarina och Erik Hammarström

Matte Liegnell och Lars Hoffsten,

Anders Löfberg, Dan Knagg

Lisa Hellsten Reuber, Ida Hellsten

Jonas Jansson, Henrik och Monica Schön

Malin Svärdmalm, John Samuelsson

Eva Thorsell, Classe Olsson

Rune Persson,Tina Ragnar.Vi kommer erbjuda dans, konserter, spelkurser, visstugor, danskurs, spelstugor. Se nedan

Fik kommer finnas med servering av

smörgåsar, bullar och dryck. Det finns

också möjlighet till

luncher.


Det finns möjlighet att tälta och ställa upp husbil på plats.

Goda badmöjligheter finns i två klarvattensjöar inom

500m radie.

Vill man bo bekvämt finns stugor att hyra vid Pinnarps camping 7 km bort där också Föllingen hotell erbjuder logi.

I Malexander 12 km från Svalsjö finns Fem Rum och Kök.


Vi kommer snart lägga ut programtider.

och mer information kommer.


Biljettpriser:

Fredag-Lördag 400:-. Fredag 200:- Lördag 300:-

Förbokning:

Fredag-Lördag 350:-

Endast fredag 175:-

Endast lördag 250 :-

Barn upp till 15 år gratis.

Biljettpriset inluderar allt förutom fika, mat o logi.

Förboka genom att

mejla till

svalsjofolk@helldorff.se


                                    Gilla oss på Facebook


Örsebo södergård ligger naturskönt vid sjön Svalsjön

16 km från Kisa och 11 km från Malexander.


Vi som planerar det hela är

Kerstin Ingels Öberg, Stefan Öberg, Örjan Öberg

Anna och Per Helldorff


Vill du kontakta oss är vår mejl 


svalsjofolk@helldorff.se


I samarbete med studieförbundet Bilda